• Projects
  • Harvard University - Science and Engineering Complex
Education

Harvard University - Science and Engineering Complex

The John A. Paulson School of Engineering + Applied Sciences (SEAS) needed a new, innovative home for students and faculty with space for their ground-breaking research.

DSC 0153

Lasting Relationships + Products
Creative Office Pavilion has been one of the preferred furniture partners on Harvard’s campus spanning 30+ years. The strength of this partnership has enabled the COP team to engage in project strategy sessions, coordinate an extensive mock up review process, as well as critical milestone and contingency planning. Additionally, the partnership with Herman Miller helped to navigate an in depth review of healthy material goals as well as meet the design criteria of the architectural team.

Sustainability Goals
Important project goals for Harvard included supporting innovation while creating one the world’s most energy efficient buildings. The SEC is a Leed Platinum building, the largest and first research laboratory building to achieve the International Living Future Institute’s Living Building Challenge Petal certification in Healthier Materials, Beauty, and Equity. The success of this project is evidence that a large complex building with many space types and goals can be beautiful, healthier, and address energy and climate change.

A Cautious Pause
With the intent of keeping those who had built the building safe, the Science Complex’s original 16 week installation schedule had to be shifted from April 2020 to late June with substantial completion November 2020. The team took this pause as an opportunity to support the university as they finalized office assignments, and reviewed layouts for faculty members. Additionally, COP worked with the design team to finalize their placement of assembly drawings for the City of Boston permit process.

Built with and for Science
Although massive in scale, this 530,000 square foot building is comfortable and accessible with an 8 story atrium illuminating deep into the core. The building features state-of-the-art classrooms, active learning labs, maker spaces, faculty labs, community space, and a café. It was designed to foster connections between those who might not normally interact to promote a robust flow of ideas and cross-disciplinary collaborations.

INTEGRATED ECO STRATEGY LBC and Materials Consultant
BEHNISCH ARCHITEKTEN
A+D Firm
HARVARD CAMPUS SERVICES - CAPITAL PROJECTS
Project Management Firm
HERMAN MILLER
Workstations, Private Offices, Seating
HERMAN MILLER COLLECTION, VS, ANDREU WORLD, VITRA, DAVIS, KEILHAUER,ARPER, SOFTLINE, HAY, TOLIX, ARTEMIDE LIGHTING, FRITZ HANSEN, CUSTOM OFFICE FURNITURE
Ancillary